Image by freestocks.org

BEHANDLING AF HYPERHIDROSE

Når du sveder unaturligt meget

Lider du af øget svedtendens eller synes du at du sveder unaturligt meget i forhold til andre? Det er der ca. 4% af den danske befolkning, gør.
Det betyder at man har svedgener fra et eller flere steder på kroppen. Svedgenerne kan komme uden varsel og i alle situationer; det kan være helt uden forklaring, men nogen oplever at det forværres ved at dyrke sport, ved at opholde sig i varme områder, være stresset mm. Svedproblemerne har som regel ikke noget fast mønster, derfor kan det også være svært at vide, præcis hvornår svedgenerne kommer.
Hyperhidrose bliver også kaldt det ”tavse handicap” fordi rigtig mange der lider af overdreven svedtendens ikke fortæller nogen om det, og også fordi rigtig mange går rundt med svedgener uden at få hjælp. Mange støder også ind i læger, der måske ikke kender nok til sygdommen og behandlingsmulighederne.
Nedenfor vil vi derfor beskrive hvor og hvordan du kan få hjælp til hvis du føler at du sveder så meget at det påvirker dit liv.  Du kan også læse mere i vores patientbrochure, som du finder nederst på siden.

 

UDREDNING, HVORDAN KOMMER JEG IGENNEM SYSTEMET SÅ JEG KAN FÅ BEHANDLING?

Hvis du selv vil betale:

Hyperhidroseklinikken er en privatklinik, og hvis du selv vil betale for din udredning og behandling kan du blot kontakte os for tidsbestilling. Vi behandler dine svedgener med botulinumtoxin. Botulinumtoxin er et botox toxin i en tyndere opløsning end den botox der anvendes ved kosmetiske behandlinger – og der er altså IKKE tale om kosmetisk behandling.  Behandlingen af svedgener på Hyperhidroseklinikken, varetages af vores meget erfarne personale; overlæge i hudsygdomme med mange års erfaring i svedproblemer, og behandler sygeplejersker der har mange års erfaring i at behandle øget svedtendens.

Hvis du er privat patient kan der gives behandling af både ansigt/nakke, armhuler, lyske, bagdel, bryst/ryg, hænder og fødder. Se priserne for private behandlinger øverst i menuen.Hvis du ønsker at bruge det offentlige system ?

Hvis du oplever at have øget svedtendens, kan du i første omgang gå på apoteket, og købe produkter med aluminiumklorid (f.eks. ”Aluminiumklorid sprit deo”) der for nogle svedramte virker godt. Virker det ikke, eller tåler din hud det ikke skal du bestille tid hos din egen læge. Din egen læge kan her henvise dig til en hudlæge, enten under sygesikringen eller til hudafdelingen på sygehuset (henvises du til sygehuset er der ventetidsgarantier – det er der ikke ved henvisning til en hudlæge under sygesikringen). Hudlægen stiller diagnosen ”Hyperhidrose” og kan eventuelt forsøge med medicinsk behandling- der kan være forskel på hvordan du udredes afhængigt af hvilken hudlæge du er hos.

Virker en eventuel medicinsk behandling ikke, kan du blive du henvist til behandling af din hyperhidrose på sygehuset. Igennem det offentlige system kan der tilbydes behandling af armhuler, hænder, fødder og ansigt.

HUSK at du har ret til at modtage et brev fra sygehuset med besked om hvornår du kan tilbydes behandling inden for 8 hverdage.

Der kan være lang ventetid på at få tid til behandlingen, og hvis der er over 30 dages ventetid, kan du vælge at modtage din behandling på en privatklinik, som kan udrede dig for dine svedproblemer. Det er din region der skal tilbyde dig privat behandlings alternativ og lave henvisning til dig til et privat tilbud og også din region som betaler for denne behandling.

Rådgivning i sygehusvalg i Region Hovedsaden

Rådgivning i sygehusvalg i Region Sjælland

TIDSBESTILLING I HYPERHIDROSEKLINIKKEN:

Du er velkommen til at kontakte os for spørgsmål eller tidsbestilling. Der betales på dagen med kort. Når vi aftaler en tid til din konsultation i Hyperhidroseklinikken, vil du modtage en bookingbekræftelse på mail, hvor der vil være vedhæftet patientinformation om din hyperhidrosebehandling. Du vil desuden få tilsendt 3 spørgeskemaer elektronisk, som vi beder dig udfylde 8 dage inden din aftale i klinikken.

HVORDAN FOREGÅR BEHANDLINGEN MED BOTULINUMTOXIN?

Når du skal behandles med botulinumtoxin for hyperhidrose, har du først en samtale med vores erfarne hudlæge. Sammen med dig beslutter han, hvor du skal behandles og hvor meget botulinumtoxin du skal have injiceret og på hvilket område. Hvis du har været her flere gange, vil der altid blive taget udgangspunkt i, hvordan effekten har været af din seneste behandling. Desuden taler I om, hvilken smertedækning der vil være relevant for dig under behandlingen. Ud over at du hjemmefra kan have taget almindelig smertestillende (paracetamol) er det også muligt at vi beder dig medbringe ”tryllecreme” EMLA, som smertedækker huden i nogen grad. Ved nogle behandlinger af svedgener, tilbyder vi smertedækning med et morfinlignende præparat, som bliver sprøjtet direkte ind i en blodåre via et lille plastikrør der bliver lagt ind i din blodåre i armen. Hvis du får det morfinlignende stof, skal du blive hos os mindst 30 minutter efter din hyperhidrosebehandling, og du må ikke betjene motoriserede apparater, herunder køre bil, i 24 timer efter. I nogle tilfælde vil du få målt dit blodtryk også. Du vil også kunne opleve at du får en ”klemme” på din finger eller tå, for at vi skal kunne følge din puls og iltmætning og sikre os at du er velbefindende under behandlingen af dine svedgener og 30 minutter bagefter.

Når behandlingen er slut, får du saftevand og kiks for at hjælpe din krop med at komme godt igennem. Du får først lov at gå, når vi er sikre på du er frisk til det.

Selve behandlingen foregår ved at du ligger på et behandlingsleje. Det område hvor du lider af svedgener og som skal behandles, bliver rengjort og der bliver tegnet små prikker via en skabelon, på din hud. Det sikrer, at den behandlende sygeplejerske injicerer medicinen de rigtige steder og med den rette afstand. Det er mange små stik der giver det bedste resultat. Herefter begynder behandlersygeplejersken at stikke alle de steder du har fået tegnet prikker. Det går meget hurtigt, da behandlersygeplejerskerne har meget lang erfaring i hyperhidrosebehandling. Har du brug for en pause under behandlingen, siger du bare til. Det er vigtigt at behandlingen foregår på dine premisser, så du får en god oplevelse af behandlingen, selvom det godt kan mærkes at blive stukket mange gange.

Når behandlersygeplejersken er færdig med at injicere botulinumtoxin, bliver de behandlede områder vasket og hvis du ikke har fået det morfinlignende stof i en blodåre (det gives f.eks. sjældent ved behandling af armhuler), kan du tage hjem med det samme.

Det er en god ide at tage lidt mørkt tøj på, på den del af kroppen, hvor du skal behandles, da det kan bløde lidt fra indstiksstederne. Det må også gerne være blødt og behageligt tøj du har på, så det er behageligt at ligge på behandlerlejet.

Behandling med Botulinumtoksin og effekt

De områder som skal behandles, bliver markerede med en pen. Med en meget tynd kanyle injiceres en lille mængde botulinumtoksin i hvert stik i det område der skal behandles. Antal stik afhænger af, hvor stort et område som skal behandles

Med en tynd nål injiceres en lille mængde opløsning af botulinumtoxin i et gittermønster hen over det område hvor du sveder.

Ofte vil du allerede efter et par dage holde op med at svede i det behandlede område, alternativt falder svedproduktionen dramatisk. Effekten af behandlingen er individuel, de fleste har effekt i 3-12 måneder. Når der er gået 3 uger efter du er blevet behandlet for dine svedgener, vil du blive ringet op af vores behandlersygeplejerske, der spørger ind til effekten og eventuelle bivirkninger. Du skal ringe til os, hvis du har uventede bivirkninger eller er usikker på det.

Ganske få oplever at botulinumtoxin ikke hjælper eller at behandlingen kun hjælper på svedgenerne i få måneder. Det er ikke til på forhånd, at sige, hvem der ikke opnår den ønskede effekt.

Virkningen af botulinumtoxin er midlertidig, og svedproduktionen vender tilbage når nervespidserne har repareret sig selv det vil sige behandlingen af din øgede svedtendens er ikke helbredende. Det betyder at man bliver nødt til at gentage behandlingen efter behov, hvis man igen ønsker svedgenerne reduceret.

Bliver du behandlet via det offentlige regi, kan du højest blive behandlet hver 6. måned i ansigt/nakke og på hænder og fødder. I armhulerne skal der gå mindst 9 måneder imellem hyperhidrosebehandlingerne. Disse regler er fastsat af regionerne, og er altså ikke noget vi i Hyperhidroseklinikken har indflydelse på.


En del oplever at de sveder flere steder på kroppen. Det kan være alt fra at svede overdrevent meget fra armhulerne til andre der stort set sveder unormalt meget på det meste af kroppen, det kan være bryst, ryg, lyske og så videre.

Det er muligt at blive behandlet for svedgener flere steder på kroppen ved samme behandling. Det kan f.eks. være samtidig behandling af svedgener på hænder og armhuler, eller fødder og armhuler. Vi anbefaler dog at du første gang højest får behandlet 2 samtidige behandlingsområder for svedgener, og oplever du at det fungerer så godt at du har mod på at få behandlet flere områder samtidig, kan vi sagtens udføre det. Du bestemmer og det er vigtigst at du, trods det ubehag behandlingen giver, har en god oplevelse af hyperhidrosebehandlingen og får god effekt på dine svedproblemer.

Du må ikke blive behandlet med botulinumtoxin for dine svedgener hos os, hvis der er chance for at du er gravid eller hvis du ammer dit barn.

Bivirkninger

Du vil altid tale om eventuelle bivirkninger med hudlægen hos os inden din behandling. Nogle få oplever er at miste noget af ”pincetgrebet” for en periode i. Behandling af overdreven sved i armhulerne, kan give ”jag” lidt tid efter behandlingen. Årsagen til dette er er at nogle af nerverne rammes ved behandlingen.

Smertestillende

I samråd med vores læge tages beslutning om behov for smertebehandling, ud fra dine svedgener (hvor på kroppen du sveder og hvor i hvor høj grad du er generet af at svede meget). Husk altid at oplyse os om der er noget du ikke kan tåle.

Det er meget individuelt, hvor meget smerte man mærker og hvor meget smerte man kan eller vil holde ud. Hyperhidrosebehandlingen er hurtig og det betyder at den smerte man mærker også er begrænset til den tid, hvor selve injektionen af botulinumtoxin foregår.

Der findes følgende muligheder:

 • Intet behov – de fleste kan klare sig uden smertestillende ved behandling af armhulerne. Det går meget hurtigt ca. 5 minutter og de fleste er ikke så følsomme under armene.

 • Pamol/Paracetamol/Panodil – Det kan være en god idé at tage 1g (2 tabletter) inden du kommer til os, det tager ca. 30-40 minutter inden tabletterne virker. Du kan også aftale det med vores læge fra gang til gang, om det er relevant for dig og din svedbehandling.

 • EMLA – lokal smertestillende creme der kan bruges hvis der er behov for det i armhulerne eller bruges på fødder og hænder som supplement til Rapifen eller alene, hvis du ikke ønsker Rapifen, primært til hænder og fødder.

 • Nogle kan klare sig uden smertestillende også ved behandling af hænderne, fødder og ansigt/nakke. Det er dig, der bestemmer og vil du helst igennem hyperhidrosebehandlingen uden smertestillende, støtter vi dig idet og holder de pauser du har brug for under behandlingen af dine svedgener.

 • Rapifen injektion – smertestillende injektion af syntetisk Morfinlignende stof i en blodåre. Der bliver lagt et lille plastikrør i den arm (også kaldet perifert venekateter eller venflon) og heri gives Rapifen. Det kan godt føles som at blive ”beruset” og det er normalt at blive lidt svimmel og rundtosset i en kort periode. Rapifen er hurtigt ude af kroppen igen og derfor skal du også kun blive hos os i ca.  30 minutter, så vi er sikre på du har det godt nok til at tage hjem. Nogen får kvalme af Rapifen, i det tilfælde kan vi give kvalmestillende medicin i det lille plastikrør også. Hvis du får Rapifen, må du ikke køre bil/motorcykel/andre motoriserede apparater i 24 timer


Hvor lang tid tager behandlingen?

Lægekonsultationen med vores speciallæge i hudsygdomme, der sammen dig vurderer og drøfter dine svedgener tager ca. 15-30 minutter. De første gange du er hos os, kan lægekonsultationerne før din hyperhidrosebehandling tage længere tid end når vi kender dig godt. Årsagen er at vores speciallæge skal vurdere og justere området du har svedgener i, mængden af botulinumtoxin som du skal have injiceret for at afhjælpe din øgede svedtendens. Derfor vil det med tiden tage kortere tid, når vores speciallæge kender dig og dine svedproblemer og den helt rigtige mængde og område for behandling af hyperhidrose er fundet.

Selve tidsforbruget ved hyperhidrosebehandlingen afhænger af, hvilke områder på kroppen du skal have behandlet for svedgener, og hvor mange områder du skal have behandlet, og tiden kan derfor variere mellem 5 minutter til 1 time.

Der kan forekomme ventetid så sørg for at have afsat god tid på selve behandlingsdagen. Det er en god ide at medbringe læsestof.

Oftest kan man ikke se hvor du er blevet behandlet for hyperhidrose, men der kan forekomme ømhed, i de områder du er blevet injiceret med botulinumtoxin.

EFTER BEHANDLINGEN

Har du fået smertestillende i en blodåre, skal du normalt vente ca. 30 minutter før du kan tage hjem.  Ellers kan du forlade klinikken med det samme.

Du må under ingen omstændigheder køre bil 24 timer efter smertestillende med Rapifen, til trods for at du kan føle dig frisk efter behandlingen. Det er dit eget ansvar at sørge for en hensigtsmæssig hjemtransport. Vi hjælper gerne med at bestille en taxi efter din hyperhidrosebehandling

Der er ingen restriktioner i forhold til selve behandlingen, du må gerne fx gå i bad, træne og bruge deodorant helt som normalt.

Har du fået Rapifen skal du tage det roligt resten af dagen, man kan godt være lidt ”ør” i i hovedet.

Der kan forekomme lidt ømhed og enkelte blå mærker efter injicering af botulinumtoxin. Får du ondt, hævelser i det behandlede område eller bliver det rødt og varmt, skal du ringe til os. Oplever du gener uden for vores åbningstid skal du kontakte egen læge eller eventuelt 1813/vagtlæge.

De fleste oplever nogen smerte under behandlingen af øget svedtendens, men det er alene koncentreret til den korte tid behandlingen varer.


Opfølgning på din behandling

I forbindelse med at du får tid til behandling af dine svedgener bliver der også aftalt en telefonisk tid til opfølgning. Sygeplejersken vil kontakte dig 3 uger efter din behandling for at spørge ind til din efterfølgende effekt og evt. bivirkninger. Her skal du være opmærksom på, at vi ringer fra ”Skjult nummer”

Når du har fået din behandling for svedgener kan vi booke en ny behandlingsdag ind med det samme, inden du går. Vi kan også aftale at du selv ringer når vi kommer tættere på. Tiden kan altid ændres, minimum 24 timer inden.  Det kan f.eks. være at din hyperhidrosebehandling holder længere tid, så flytter vi selvfølgelig din planlagte hyperhidrosebehandling.

Når du kommer til næste hyperhidrosebehandling, vil du også drøfte med vores speciallæge hvordan behandlingen af dine svedgener har været, så dan at vi kan justere mængden af botulinumtoxin og ændre på området, hvor du bliver behandlet for svedproblemer.

Du er mere end velkommen til at kontakte Hyperhidroseklinikken hvis du har spørgsmål.

PATIENTINFORMATION OM BEHANDLING MED BOTULINUMTOXIN

Svedbehandling i trygge rammer

Her kan du læse vores patientinformation:

Patientinformation


Injektionsbehandling af hyperhidrose med botulinumtoksin


Information til dig, og dine pårørende, når du skal have behandling med botulinumtoxin mod hyperhidrose. Vi har samlet information om hyperhidrose og hvordan behandlingen foregår med botulinumtoxin.
Du er altid velkommen til at kontakte os hvis du har spørgsmål eller ønsker mere information.

Da vi planlægger behandlinger med personale og medicin, har det store omkostninger for os, hvis du ikke kommer til din aftalte tid, derfor skal vi have dit afbud senest 24 timer inden planlagt afholdelse.

Vi er eksperter i at behandle hyperhidrose og vi glæder os til at se dig i vores klinik og hjælpe dig med dine svedgener.


Unormal/overdreven svedproduktion

At svede er naturligt for kroppen og er med til at regulere kroppens temperatur. Sveder man unormalt meget, lider man måske af hyperhidrose.

Ved hyperhidrose sveder man så meget, at det ligefrem kan dryppe. Det er individuelt hvor på kroppen man sveder. Nogle er f.eks. plaget af håndsved eller sveder meget i armhulerne. Andre er plaget af øget svedproduktion fra flere forskellige områder f.eks. ansigt, hoved og nakke eller hænder og fødder. Regionerne betaler for behandling i ansigt/nakke højst hver 9. måned, armhuler højst hver 9. måned, hænder højst hver 6.måned og fødder højst hver 6. måned.

Det er muligt at købe private behandlinger til stort set alle områder på kroppen, se priser på www.hyperhidroseklinikken.dk eller ring til os på 3048 0844.

Hyperhidrose er ofte arveligt og det er ikke usædvanligt, at flere medlemmer i samme familie lider af unormal svedproduktion og i alt vurderer man, at omkring 2-3 ud af 100 personer lider af hyperhidrose. Svedproblemerne kan vise sig allerede hos børn og unge i teenagealderen.

Fælles for dem, der lider af hyperhidrose er, at deres livskvalitet kan være væsentlig forringet.


Botulinumtoksin

Botulinumtoksin er et protein, der bliver dannet af bakterien Clostridium botulinum. Dette protein er de sidste 30 år blevet brugt indenfor sundhedssektoren til behandling af mange forskellige sygdomme f.eks. migræne, kronisk skæv hals (dystoni) og hyperhidrose.

Botulinumtoksin forhindrer signalet fra nervespidserne i at nå frem til svedkirtlerne, hvilket medfører at svedproduktionen aftager.

90% har god effekt af behandlingen.

Botulinumtoksin er blevet brugt til behandling af Hyperhidrose siden 1995.


Behandling med Botulinumtoksin

Med en tynd nål injiceres en lille mængde opløsning af botulinumtoxin i et gittermønster hen over det område man sveder.

Efter nogle dage holder man op med at svede i det behandlede område, alternativt falder svedproduktionen dramatisk. Effekten af behandlingen er individuel, de fleste har effekt i 3-12 måneder. Ganske få har ikke rigtig effekt af behandlingen.

Virkningen af botulinumtoxin er midlertidig, og svedproduktionen vender tilbage når nervespidserne har repareret sig selv dvs. behandlingen er ikke helbredende. Det betyder at man bliver nødt til at gentage behandlingen efter behov.


Bivirkninger

Bivirkningerne af botulinumtoksin er som oftest lokale og alle bivirkninger er altid forbigående, f.eks. kan man ved behandling af hænderne opleve en forbigående muskelsvaghed i pincetgrebet, hvilket betyder, at man kan have svært ved at dreje nøglen i en stram lås. Andre bivirkninger efter behandling kan være træthed, forkølelseslignende- og influenzalignende symptomer.

Efter injektionerne kan der opstå enkelte små blå mærker. Disse forsvinder dog hurtigt igen.

Hos ca. 5% kan øget svedproduktion på andre områder af kroppen forekomme i op til et par ugers varighed. Det modsatte er lige så almindeligt og er en positiv sideeffekt, f.eks. at dine fødder sveder mindre når du får behandling af hænderne.

Øjen- og mundtørhed kan forekomme, og i givet fald vil det være forbigående. Som regel er der slet ingen bivirkninger.

For yderligere information se: http://pro.medicin.dk/Medicin/Praeparater/1844


Konsultation

Før din konsultation på klinikken skal du først have prøvet behandling med aluminiumklorid og/eller evt. iontoforese behandling og tablet behandling. Det er din dermatolog/hudlæge, der vurderer dette.

Hvis disse behandlinger viser sig at være utilstrækkelige eller giver dig bivirkninger, så kan der være indikation for behandling med botulinumtoksin.

Ved konsultationen hos os i Hyperhidroseklinikken, får du rådgivning om valg af evt. behandling. Du får information om behandlingsmuligheder, smertestillende, mulige bivirkninger og efterforløbet.


Smertestillende

I samråd med lægen tages beslutning om behov for smertebehandling.

Der findes følgende muligheder:

 • Intet behov – de fleste kan klare sig uden smertestillende ved behandling af armhulerne

 • EMLA – lokalbedøvende creme kan bruges hvis der er behov på de fleste områder

 • Nogle kan klare sig uden smertestillende ved behandling af hænderne

 • Rapifen injektion – smertestillende injektion af syntetisk Morfin i en blodåre.

 • Præmedicinering med Paracetamol (Panodil) og Dexamethason.


Er du bange for sprøjter?

Vi behandler mange patienter der er bange for stik og nåle. Klinikkens personale har en stor erfaring i at stikke. Behandlingen vil foregå i dit tempo, og vi tilpasser os dig og dine behov. Det er vigtigt at du fortæller os om dine tidligere oplevelser, så vi sammen kan sørge for at du får bedste mulige oplevelse af behandlingen.


Hvor lang tid tager behandlingen?

Lægekonsultationen tager 15-30 minutter.

Selve behandlingens længde afhænger af hvilke områder på kroppen du skal have behandlet, og tiden kan derfor variere mellem 10 minutter til 1 time.

Der kan forekomme ventetid så sørg for at have afsat god tid på selve behandlingsdagen. Det er en god ide at medbringe læsestof.

Booking og bookingbekræftelse

Umiddelbart efter din konsultation og behandling er booket modtager du på mail en bookingbekræftelse med dato og tid, samt vores adresse og transportmuligheder. Der står også et afsnit om smertestillende. Desuden vil du modtage link i din mailbox.
Er det første gange du skal behandles i Hyperhidroseklinikken, vil du modtage 3 link, et for hvert af de 3 spørgeskemaer, du skal besvare. Er det ikke første gange, vil du bare modtage et link til et spørgeskema. Det er vigtigt at du besvarer spørgeskemaerne ud fra, hvordan du har det, når du ikke er dækket af behandling. Alle spørgeskemaer er for at vores læge kan være bedst muligt forberedt når du kommer til behandling.


Behandlingen

Du ligger på et leje i forbindelse med behandlingen. Hvis du skal have smertestillende i din blodåre, vil der for det meste blive anlagt et lille tyndt plastikrør (Venflon i din arm). 

I nogle tilfælde vil du få målt dit BT og din puls. Du vil også kunne opleve at du får en klemme på din finger eller tå, for at vi skal kunne følge din puls og iltmætning og sikre os at du er velbefindende under behandlingen.

Generelt er det en god ide at tage behageligt tøj på. Undgå lyse farver da det kan bløde lidt når du får injektioner.

De områder som skal behandles, bliver markerede med en pen. Med en meget tynd kanyle injiceres en lille mængde botulinumtoksin i hvert stik i det område, der skal behandles. Antal stik afhænger af hvor stort et område som skal behandles.

Efter behandlingen vaskes det behandlede område, og normalt kan man ikke efterfølgende se, at du har fået behandling.


Efter behandlingen

Har du fået smertestillende i en blodåre, skal du normalt vente ca. 30 minutter før du kan tage hjem.  Ellers kan du forlade klinikken med det samme.

Du må under ingen omstændigheder køre bil efter smertestillende med Rapifen, til trods for at du kan føle dig frisk efter behandlingen. Det er dit eget ansvar at sørge for en hensigtsmæssig hjemtransport, og husk at du ikke må køre bil i 24 timer efter du har fået Rapifen, selvom du føler dig helt frisk.

Der er ingen restriktioner i forhold til selve behandlingen, du må gerne f.eks. gå i bad, træne og bruge deodorant helt som normalt.

Har du fået Rapifen skal du tage det roligt resten af dagen.


Sundhedsfaglig kontaktperson

Før du tager hjem fra klinikken, vil du få udleveret et brev med navn på din kontaktperson samt telefonnummer og mailadresse til klinikken.

Har du spørgsmål eller er i tvivl om effekten af behandlingen er du altid være velkommen til at kontakte os.


Opfølgning

I forbindelse med at du får tid til behandling bliver der også aftalt en telefontid til opfølgning. Personalet vil kontakte dig ca. 3 uger efter din behandling for at spørge ind til din efterfølgende effekt og evt. bivirkninger, ligesom du er mere end velkommen til at kontakte klinikken, hvis du har spørgsmål eller hvis du ikke har betydelig effekt af behandlingen efter 10 dage.


Medicin

Visse former for smertestillende håndkøbsmedicin, fiskeolie og naturpræparater nedsætter blodets evne til at størkne. Vi råder dig derfor til at undgå disse et par dage før behandlingen. Du mindsker herved risikoen for hævelse, blå mærker og blødninger på injektionsstederne.


Tolk

Har du behov for en tolk beder vi dig kontakte klinikken på tlf. 30480844.


Feber eller infektion

Har du feber op til behandlingen skal du kontakte os for at få en ny en ny behandlingstid. Har du tegn på infektion skal du også kontakte os. Det er vores læge, der vurderer om det er hensigtsmæssigt, at du bliver behandlet.

Mindskning af coronasmitte

På baggrund af  COVID-19 har vi taget følgende skridt for at sikre både dig og os bedst muligt mod smitterisiko:

 • Hyperhidroseklinikken gennemfører behandlinger med mere sikkerhed i forhold til smitterisiko. Vi vasker hænder oftere, det beder vi også dig om, desuden er der håndsprit tilgængelig i alle rum.

 • Alt efter hvor lang tid vi forventer at din behandling var varer, vil perpersonalet eventuelt bære mundbind/masker under behandlingen. Det er i situationer hvor personalet vurderer behandlingen er ”tæt på dig” eller tager lidt længere tid.

 • Vi vil tage skridt til at sikre, at der ikke er flere patienter i klinikken ad gangen end det er forsvarligt, jf. myndighedernes anbefalinger, samt at der holdes den afstand der kræves, i eksempelvis venteområdet.

 • Vi henstiller til, at du ikke tager en pårørende med til samtale og behandling, af hensyn til antallet af personer i klinikken og smitterisiko. Aftal, at de venter udenfor hoveddøren, vi ringer gerne til dem, hvis du vil hentes. Kontakt os gerne, hvis du er i tvivl, eller hvis du har særlige behov.

 • Vi opfordrer til at du kontakter os, hvis du på nogen måde føler dig syg eller har symptomer på sygdom, så vi kan finde en anden tid til din behandling. Ligeledes hvis du er ”risikoperson”, skal du også kontakte os inden din aftale hos os.

 • Vurderes det uhensigtsmæssigt at gennemføre din behandling, så aftaler vi naturligvis en ny dato.

Vi følger udviklingen af anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen tæt, og vi er ligesom resten af Danmark bevidste om vores ansvar i forhold til at begrænse smitten så godt det er muligt.

Vi beder derfor om, at du også holder dig orienteret i forhold til Sundhedsstyrelsen og øvrige myndigheders retningslinjer, da anbefalinger kan ændres dagligt.


Patientklager

Du kan klage til Patientombuddet over:

• Den sundhedsfaglige behandling, du har modtaget

• Tilsidesættelse af dine rettigheder som patient

• For mere info se venligst patientombuddets hjemmeside: www.patientombuddet.dk


Utilsigtede hændelser

• Som patient eller pårørende til en patient kan du rapportere om utilsigtede hændelser, der er sket i sundhedsvæsenet.

• For mere info se venligst Dansk patientsikkerhedsdatabases hjemmeside: www.dpsd.dk


Med venlig hilsen

Personalet

Hyperhidroseklinikken, Empano ApS

Tlf.: 30480844

henvisning@empano.dk


www.hyperhidroseklinikken.dk


//Revideret juni 2020